Σύμμαχοι του Εγώ: Αυτοί που επιστρατεύετε για να σας βοηθήσουν να αιτιολογήσετε εγωικές πεποιθήσεις, αποφάσεις και ενέργειες

1
Σύμμαχοι του Εγώ: Αυτοί που επιστρατεύετε για να σας βοηθήσουν να αιτιολογήσετε εγωικές πεποιθήσεις, αποφάσεις και ενέργειες

«Η ζωή δεν αξίζει να ζεις χωρίς αγάπη. Έχε πίστη στην αγάπη! Πάρτε μια ευκαιρία και μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο καλά θα πάνε τα πράγματα. Αν το κάνετε, θα γεμίσετε χαρά. Υπόσχομαι!“
-Καρολάιν Φάιφ

Οι σύμμαχοι του εγώ μας βοηθούν να δικαιολογήσουμε τις αδικοπραγίες, μας κρατούν εγκλωβισμένους σε καταστροφικούς κύκλους και μας εμποδίζουν να ζήσουμε αγάπη και να είμαστε ελεύθεροι.

Πώς λειτουργεί το Εγώ

Όταν σκεφτόμαστε, λέμε ή κάνουμε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε. αποτυγχάνουμε να ακολουθήσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. ή όταν αναγκαζόμαστε να ξαναζήσουμε μια οδυνηρή κατάσταση από το παρελθόν στην οποία καταλήγουμε να κατηγορούμε κάποιον άλλο για τις τρέχουσες αντιδράσεις μας. Το εγώ μας μπορεί να έρθει βιαστικά στη θλιβερή κατάσταση για να διαστρεβλώσει την αλήθεια του τι συνέβη για να μας κάνει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι να κάνουμε αυτό που κάναμε και στη συνέχεια να μας κάνει αμυντικούς για να διασφαλίσουμε ότι αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτό που πραγματικά συνέβη. Αυτές οι ψεύτικες δικαιολογίες για το εγώ συχνά παίρνουν τη μορφή ψεμάτων, παραποιήσεων ή χωλών δικαιολογιών που είναι αρκετά προφανείς σε όποιον καταλαβαίνει τι πραγματικά συνέβη. και η άμυνα συνήθως παίρνει τη μορφή της μετατόπισης της ευθύνης για ό,τι συνέβη από εμάς στο άτομο ή την κατάσταση στην οποία στράφηκαν, μέσω μιας βίαια εκδοθείσας αναταραχής ψευδών κατηγοριών (πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση. συχνά αποτελούνται από προηγούμενες παραποιήσεις του εγώ που έχουν αφαιρεθεί και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά – παρόλο που μπορεί να μην ήταν ποτέ αληθινές.

Το εγώ στρίβει την αλήθεια ή κατασκευάζει ψευδαίσθηση, για να φαίνεται ότι αυτό που είπαμε ή κάναμε ήταν δικαιολογημένο. και μπλοκάρει στοιχεία για το αντίθετο. και στη συνέχεια χρησιμοποιεί την άμυνα για να μας αποτρέψει από το να εκτεθούμε στην αλήθεια, ελέγχοντας ουσιαστικά την κατάσταση είτε μέσω αμυντικών επιθέσεων και κατηγοριών, αμυντικής αποφυγής και άρνησης ή/και αμυντικής στράτευσης συμμάχων του εγώ – σε άλλους λέμε την εκδοχή του εγώ της ιστορίας οπότε θα πάρουν το μέρος μας και θα συμφωνήσουν με αυτό που κάναμε, δικαιολογώντας το περαιτέρω. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν με αυτόν τον τρόπο – για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους, να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιλογές τους και να βιώσουν δυσφορία – δίνουν στο εγώ τον έλεγχο του μυαλού και της ζωής τους και ζουν στο σκοτάδι αντί στο φως, στο κακό αντί στο καλό και ψευδαίσθηση παρά αλήθεια. Και αν έχουν άλυτα βασικά ζητήματα προσωπικότητας, όπως φόβοι ότι δεν είσαι αρκετά καλός, φόβος απώλειας του ελέγχου, φόβοι άδικης μεταχείρισης, φόβοι ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς ή φόβοι απόρριψης. τότε αυτά τα ζητήματα του εγώ θα καθορίσουν την κατεύθυνση που το εγώ θα στρίψει την αλήθεια/κατασκευάσει την ψευδαίσθηση και τη φύση των άμυνων του εγώ που τα υποστηρίζουν. Και αν η λειτουργία επιβίωσης ενεργοποιηθεί από έντονα αρνητικά συναισθήματα, τότε το εγώ θα αδράξει επίσης αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσει συνεργιστικά το μέγεθος της αμυντικότητας και να δημιουργήσει την πρόσθετη ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μια απειλή που πρέπει να πολεμήσουμε ή να ξεφύγουμε από αυτήν (προσθέτοντας αυτό επίπεδο έντασης στα υπάρχοντα ερεθίσματα του εγώ).

Τι είναι οι σύμμαχοι του Εγώ;

Οι σύμμαχοι του εγώ είναι εκείνοι οι άνθρωποι στους οποίους λέμε την εκδοχή του εγώ της ιστορίας. προκειμένου να τους κάνουμε να πάρουν το μέρος μας, να μας κάνουν να νιώθουμε δικαιωμένοι να κάνουμε αυτό που κάναμε (ή σκεφτόμαστε) και να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να αναλάβουμε την ευθύνη για τις επιλογές μας. Συνήθως τους λέμε μόνο εκείνα τα πράγματα που υποστηρίζουν τη θέση μας, μας κάνουν να φαινόμαστε δικαιωμένοι να κάνουμε αυτό που κάναμε. και σαν κάποιος άλλος μας έκανε κάτι κακό (κάνοντας τους εαυτούς μας να φαίνονται σαν θύμα και αμυντικά ανατρέποντας τι συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό). Μόλις τους πούμε την εκδοχή του εγώ της ιστορίας (η οποία μπορεί να είναι εντελώς ανακριβής). πιστεύουν ότι είναι αλήθεια, μας υποστηρίζουν με βάση τις παραποιήσεις μας και θυμούνται αυτά τα ψέματα ως αλήθεια όταν προχωρούν. Και αν αυτό αφορούσε έναν σύντροφο σχέσης, όπως περιγράφεται στο «Κρατήστε το για τον εαυτό σας, η σημασία της ιδιωτικότητας στις σχέσεις», τότε θα μπορούσε να έχει μια διαρκή και καταστροφική επίδραση στην ένωσή μας.

Κατανόηση του Εγώ

Από πνευματική άποψη, το εγώ είναι σκοτάδι, κακό, ψευδαίσθηση. και τρέφει τον φόβο και τον αρνητισμό μας. Χωρίς αυτό, το εγώ δεν θα υπήρχε. Παρακολουθεί ευκαιρίες για να μας εξαπατήσει ώστε να αντιδράσουμε αρνητικά σε ανθρώπους ή καταστάσεις, αναγκάζοντάς μας να σκεφτόμαστε με βάση τις ευαισθησίες μας σε πράγματα όπως το να μην είμαστε αρκετά καλοί, να μας ελέγχουν, να μας φέρονται άδικα, να μην μπορούμε να εμπιστευτούμε και να μας απορρίπτουν. Μόλις αντιδράσουμε με φόβο, ανησυχία, αμφιβολία για τον εαυτό μας ή θυμό σε τέτοιες διαμορφωμένες ευαισθησίες ή ζητήματα. το εγώ μας έχει υπό τον έλεγχό του. Εάν έχουμε βιώσει σοβαρό πόνο ή τραύμα στο παρελθόν και ως αποτέλεσμα έχουμε παρατεταμένες ευαισθησίες. τότε το εγώ θα ξέρει ακριβώς πώς να μας πυροδοτήσει και να μας κρατήσει υπό τον έλεγχό του. Και μόλις ενεργοποιηθεί, εάν εμπλέκουμε άλλους στην εγωική εκδοχή αυτού που συνέβη, τότε αυτοί οι σύμμαχοι του εγώ θα προσθέτουν άθελά μας τον πόνο, θα υποστηρίζουν τα ψέματα και θα ενισχύουν το εγώ. υποστηρίζοντας την αποφυγή ευθυνών μας· και μας εμποδίζει να ζήσουμε την αγάπη και να είμαστε ελεύθεροι. Για να μάθετε περισσότερα για το εγώ, διαβάστε το «Stress No More», «Ego Sabotage» ή το «Eckhart Tolle»Μια Νέα Γη

Και ανεξάρτητα από το πόσοι σύμμαχοι του εγώ συμφωνούν μαζί σας, η αλήθεια είναι η αλήθεια. Όπως είπε ο Γκάντι, «Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ανίδεοι, θέλουν να σε τιμωρήσουν επειδή λες την αλήθεια, επειδή είσαι σωστός, επειδή είσαι εσύ. Ποτέ μην ζητάτε συγγνώμη που είστε σωστοί ή επειδή είστε χρόνια μπροστά από την εποχή σας. Αν έχεις δίκιο και το ξέρεις, πες τη γνώμη σου. … Ακόμα κι αν είστε μια μειοψηφία, η αλήθεια εξακολουθεί να είναι η αλήθεια».

Θεραπεία και ανάπτυξη: Πώς να μετατρέψετε αυτές τις καταστροφικές συνήθειες σε προσωπική ελευθερία

  • Καθορίστε και διατηρήστε σαφή όρια (δείτε τη δημοσίευση Keep It To Yourself για επεξήγηση και παραδείγματα).
  • Βάλτε προτεραιότητες και ζήστε με αυτές.
  • Εάν είπατε ψέματα ή παρερμηνεύσατε κάτι σε άλλους ενώ βρίσκεστε υπό την επιρροή του εγώ σας, τότε πάρτε πίσω τη δύναμή σας διορθώνοντας την παραπλανητική περιγραφή (όσο συχνά συμβαίνει). ενώ εκφράζετε ανοιχτά την ενοχή ή τη λύπη σας σε όσους μπορεί να έχετε πληγώσει στη διαδικασία.
  • Κρατήστε ένα καθημερινό ημερολόγιο, παρακολουθώντας την εμφάνιση τέτοιων πραγμάτων, για να αυξάνετε συνεχώς την επίγνωσή σας μέχρι να εξαφανιστεί. Εξετάστε εφαρμογές τηλεφώνου όπως το Mood Kit για αυτόν τον σκοπό.
  • Καταπολεμήστε την επιθυμία να κάνετε ό,τι είναι πιο εύκολο, αποφύγετε τη δυσφορία ή αναζητήστε το οικείο. Αυτά είναι τα προβλήματα, όχι οι λύσεις.
  • Ασκηθείτε τακτικά. προπόνηση με βάρη, καρδιο και γιόγκα.
  • Εστιάστε συνεχώς σε πράγματα υψηλότερης δόνησης. συμπεριλαμβανομένης της αγάπης, της συμπόνιας, της αποδοχής, της ειρήνης και της αλήθειας. Ενσωματώστε το στον καθημερινό σας διαλογισμό και εάν αντιστέκεστε σε αυτόν, τότε ανιχνεύστε αυτήν την αντίσταση πίσω στο εγώ σας. και σπρώξτε το και κάντε το ούτως ή άλλως.
  • Παρακολουθήστε το μυαλό σας αναπτύσσοντας τον εαυτό σας που παρατηρεί (δείτε την ανάρτηση του Breaking Free From Trauma Ties). Αφήστε τις ανώτερες δονήσεις του πνεύματος να γίνουν η συνειδητή σας επίγνωση και να γεμίσετε το μυαλό σας με αγάπη και φως. Από αυτή την οπτική γωνία, θα αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο στα συναισθήματά σας και θα αναγνωρίσετε το εγώ σας για αυτό που είναι προτού μπορέσει να πάρει ξανά τον έλεγχο του μυαλού σας.
  • Εάν είναι μια αρκετά καθιερωμένη συνήθεια για εσάς και χρειάζεστε την προοπτική κάποιου άλλου στην αρχή για να είστε σίγουροι. Στη συνέχεια, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνεργάτη λογοδοσίας ή να μιλήσετε με έναν πνευματικό δάσκαλο ή έναν προπονητή προσωπικής ανάπτυξης. για να αποκτήσετε μια προοπτική που είναι πέρα ​​από τα όρια του εγώ σας.

«Η συμπόνια μας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε όσους μας μοιάζουν ή που μοιράζονται την ιθαγένεια ή τη θρησκεία μας. πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύπτει όλους με βάση την κοινή μας ανθρωπιά».
-Ο Δαλάι Λάμα

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar