Πώς να χρησιμοποιήσετε το Backward Chaining για να διαφοροποιήσετε τις οδηγίες

0
Πώς να χρησιμοποιήσετε το Backward Chaining για να διαφοροποιήσετε τις οδηγίες

Ακούστε τη συνέντευξη με τη Melanie Meehan (μεταγραφή):

Με τη χορηγία του Κατάστρωμα με αχλάδι και Άτρακτος


Αυτή η σελίδα περιέχει συνδέσμους Amazon Affiliate και Bookshop.org. Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά μέσω αυτών των συνδέσμων, το Cult of Pedagogy λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό της πώλησης χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Amazon και του Bookshop.org;


Αν θέλουμε οι μαθητές μας να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν, ιδανικά θα πρέπει να τους παρουσιάζονται μαθησιακές εργασίες που είναι ακριβώς στο επίπεδό τους ή λίγο παραπάνω, οπότε πρέπει να φτάσουν λίγο, αλλά μπορούν να φτάσουν εκεί. Κάνοντας αυτό να συμβεί ως δάσκαλος – αυτό που αναφέρουμε ως διαφοροποιητική διδασκαλία—είναι πραγματικά προκλητικό, γιατί μέσα σε οποιαδήποτε ομάδα μαθητών θα βρείτε ένα τεράστιο φάσμα ικανοτήτων, γνώσεων και ενδιαφερόντων. Για να κάνετε τη διαφοροποίηση καλά, χρειάζεστε πολλά και πολλά εργαλεία. Μερικά που προσφέρουμε εδώ είναι λίστες αναπαραγωγής, εκμάθηση με αυτόματο ρυθμό και Καθολική σχεδίαση για μάθηση.

Σήμερα έχουμε ένα ακόμη καλούμενο προς τα πίσω αλυσίδα. Είναι μια προσέγγιση που επιτρέπει σε έναν μαθητή που παλεύει με μια εργασία να παραλείψει μερικά από τα πρώτα βήματα για να βιώσει τα μεταγενέστερα. Η στρατηγική μοιράστηκε μαζί μας Melanie Meehanένας συντονιστής στοιχειώδους συγγραφής και κοινωνικών σπουδών με έδρα το Κονέκτικατ που έχει γράψει τρία βιβλία σχετικά με τη διδασκαλία της γραφής και συνεισφέρει στο εκπληκτικό συνεργατικό ιστολόγιο Δύο Δάσκαλοι Γραφής.

Melanie Meehan

Παρόλο που η Meehan χρησιμοποιεί αλυσίδες προς τα πίσω για να βοηθήσει τους μαθητές στη γραφή, είναι μια στρατηγική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά, πολλά θεματικά πεδία, οπότε ακόμα κι αν δεν διδάσκετε γραφή, μείνετε εδώ, γιατί πιθανότατα θα βρείτε μερικές ιδέες εδώ για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήστε το στη δική σας τάξη.

Τι είναι το Backward Chaining;

Η αλυσιδωτή προς τα πίσω είναι ένα συγκεκριμένο είδος σκαλωσιάς που κάνει τον μαθητή να ξεκινήσει μια εργασία πιο κοντά στο τέλος, αντί να την ξεκινήσει από την αρχή. Το πού είναι το σημείο εκκίνησης εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του μαθητή. «Δεν μπορούμε να πούμε πού μπορεί να είναι η τσίχλα στο καλαμάκι για κάποιον που κολλάει κάνοντας κάτι», εξηγεί η Meehan. Άρα η εύρεση του θα απαιτήσει αξιολόγηση και πειραματισμό.

Για παράδειγμα, εάν διδάσκετε ένα παιδί πώς να βουρτσίζει τα δόντια του και αυτό το παιδί δεν έχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες για να βάλει την οδοντόκρεμα στη βούρτσα, θα του κάνετε αυτό το βήμα και θα το βάλετε να ξεκινήσει με το βούρτσισμα εαυτό. Τελικά, καθώς οικοδομούν αυτοπεποίθηση με το βούρτσισμα, θα τους βάλετε να κινηθούν προς τα πίσω και να προσθέσουν την ικανότητα στην εφαρμογή της οδοντόκρεμας.

Ενώ αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται συχνά σε καταστάσεις όπως οι παραπάνω—διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής σε μικρά παιδιά ή μαθητές με αναπηρίες—μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική εργασία όπου ένας μαθητής χρειάζεται επιπλέον σκαλωσιά ή υποστήριξη.

„Είναι ένας άλλος τρόπος για να δώσετε πρόσβαση στα παιδιά“, λέει ο Meehan.

Οι λόγοι για τους οποίους ένας μαθητής μπορεί να χρειάζεται μια στρατηγική όπως η οπισθοδρόμηση μπορεί να ποικίλλουν. Μπορεί να είναι ότι το τρέχον επίπεδο δεξιοτήτων ή ικανοτήτων τους θα τους κρατούσε ψηλά σε ένα πρώιμο στάδιο της εργασίας ή μπορεί η εκτελεστική λειτουργία να τους επιβραδύνει. «Τόσα πολλά από τα παιδιά που μπορεί να οραματιστείτε σε αυτό το σημείο είναι παιδιά που δεν βλέπουν πάντα τα πράγματα να ολοκληρωθούν», εξηγεί η Meehan. «Το να δίνεις στα παιδιά την αίσθηση ότι ολοκληρώνουν μια εργασία είναι κάτι πολύ μεγάλο».

Παραδείγματα Αναδρομικής Αλυσίδας

  • Γραφή: Εάν ένας μαθητής δυσκολεύεται να βρει μια ιδέα για ένα αφηγηματικό κομμάτι, δώστε του μια ιδέα (ακόμα και δώστε του τρεις εικόνες μιας βασικής ακολουθίας γεγονότων) και βάλτε τον να γράψει την ιστορία αυτών των εικόνων. Αργότερα, μπορεί να είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν ξανά με τη δική τους ιδέα.
  • Ερευνα: Εάν ένας μαθητής χρειάζεται να δημιουργήσει μια παρουσίαση ή να γράψει μια εργασία με βάση την έρευνα και δεν έχει ακόμη τις δεξιότητες να βρει πόρους ή να κρατήσει σημειώσεις, θα μπορούσατε να του παρέχετε προεπιλεγμένους πόρους και προγραμμένες σημειώσεις για το θέμα , τότε απλώς ζητήστε τους να γράψουν την περίληψη της έρευνας. Στο μέλλον, μπορούν να εργαστούν στην έρευνα ή να σημειώσουν μέρος της διαδικασίας μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να κάνουν το όλο θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος.
  • Μαθηματικά: Για πολύπλοκα προβλήματα, κάντε τα πρώτα βήματα και αφήστε τον μαθητή να αναλάβει από εκεί μέχρι να είναι έτοιμος να εργαστεί προς τα πίσω με λιγότερα βήματα να γίνουν γι‘ αυτόν.
  • Μαγείρεμα: Πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με υπηρεσίες κιτ γευμάτων όπως το HelloFresh ή το Blue Apron, που παρέχουν προμετρημένα υλικά για συγκεκριμένα μενού και σας λένε ακριβώς πώς να τα μαγειρέψετε, κάτι που σας βάζει μερικά βήματα στη διαδικασία παρασκευής του γεύματος.

Συμβουλές για τη χρήση του Backward Chaining στην τάξη σας

Ξεκινήστε με μια ανάλυση εργασιών. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε μια εργασία που έρχεται με την οποία μερικοί μαθητές συνήθως δυσκολεύονται, σκεφτείτε όλα τα βήματα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάνοντας αυτό θα έχετε επιλογές για διαφορετικά σημεία εισόδου για μαθητές.

Συμπεριλάβετε τον μαθητή στη διαδικασία. Η Meehan συνιστά οι δάσκαλοι να είναι διαφανείς με τους μαθητές σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές και να τους αφήνουν να επιλέξουν από πού θα ξεκινήσουν. Για το παραπάνω ερευνητικό παράδειγμα, θα τους πει: «Εάν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να έχετε ένα σύνολο κειμένων που μπορείτε να ερευνήσετε μόνοι σας και να κρατήσετε σημειώσεις για τον εαυτό σας, το έχω. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε τις σημειώσεις, θα σας δώσω τις σημειώσεις για να μπορέσετε να ξεκινήσετε κατευθείαν να γράψετε. Και αν θέλετε, όχι, θέλω να το κάνω ολόκληρο μόνος μου, θέλω να αποφασίσω για το θέμα μου και να βρω τους πόρους μου και να προετοιμάσω τον εαυτό μου, μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι κάπως σαν πού στη διαδικασία νιώθεις ότι είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις;».

Μετακινήστε σταδιακά το σημείο εκκίνησης προς τα πίσω. Η οπισθοδρόμηση δεν είναι μόνιμη λύση. Η ιδέα είναι ότι ο μαθητής θα μπορέσει τελικά να επιστρέψει εκεί όπου θα μπορεί να κάνει ολόκληρη την εργασία από την αρχή. «Τα ικριώματα εξ ορισμού θα πρέπει να είναι προσωρινά και θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την απομάκρυνσή τους», λέει ο Meehan. «Έτσι, σκόπιμα και σκόπιμα κάνω δουλειά για τα παιδιά, αλλά με την ιδέα ότι θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους, θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους, θα χτίσουν την περιέργειά τους γύρω από την όλη διαδικασία και θα γίνει πιο πρόθυμος να πάει πίσω στη διαδικασία σε ένα προηγούμενο βήμα».


ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα από τη Meehan στον ιστότοπό της, melaniemeehan.com. Πηγαίνει περισσότερο σε βάθος για τη στρατηγική αλυσίδων προς τα πίσω και για πολλά άλλα στο βιβλίο της για το 2019, Κάθε παιδί μπορεί να γράψει (Αμαζόνα | Bookshop.org).


Επιστρέψτε για περισσότερα.
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας και λάβετε εβδομαδιαίες συμβουλές, εργαλεία και έμπνευση που θα κάνουν τη διδασκαλία σας πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική. Θα έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μας με δωρεάν λήψεις μόνο για μέλη, συμπεριλαμβανομένων 20 τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο βαθμολόγησης σας στο μισό, το ηλεκτρονικό φυλλάδιο που έχει βοηθήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να εξοικονομήσουν χρόνο στη βαθμολόγηση. Πάνω από 50.000 δάσκαλοι έχουν ήδη συμμετάσχει – ελάτε.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar