Πώς να εξατομικεύσετε τη διδασκαλία με σεμινάρια

1
Πώς να εξατομικεύσετε τη διδασκαλία με σεμινάρια

Ακούστε τη συνέντευξη με τη Melanie Meehan (μεταγραφή):

Με τη χορηγία του ΕΥΕΡΦΗ και Σήμερα από το Studyo


Αυτή η σελίδα περιέχει συνδέσμους Amazon Affiliate και Bookshop.org. Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά μέσω αυτών των συνδέσμων, το Cult of Pedagogy λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό της πώλησης χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Amazon και του Bookshop.org;


Με τα χρόνια, έχουμε καλύψει πολλούς διαφορετικούς τρόπους διαφοροποίησης και εξατομικεύστε τις οδηγίες, μεθόδους για να δίνετε σε κάθε μαθητή αυτό που χρειάζεται όταν το χρειάζεται, αντί να σχεδιάζετε τις ίδιες ακριβώς μαθησιακές εμπειρίες για όλους, κάθε μέρα. (Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις αναρτήσεις μας που συνδέονται με τη διαφοροποίηση κατά κάποιο τρόπο.) Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι διαφοροποίησης — εδώ θα επικεντρωθούμε σε μια άλλη στρατηγική που ονομάζουμε σεμινάρια.

Λέω «το λέμε έτσι» γιατί υποθέτω ότι είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη λέξη σεμινάριο — μια βραχυπρόθεσμη συγκέντρωση ατόμων με σκοπό την εκμάθηση ενός συγκεκριμένου θέματος. Συνήθως, οι ενήλικες παρακολουθούν σεμινάρια. Οι φοιτητές παρακολουθούν σεμινάρια. Αυτό για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι να προσφέρουμε μια εκδοχή αυτής της έννοιας στους μαθητές μέσα στην τάξη σας. Αυτά τα σεμινάρια είναι μίνι μαθήματα που δίνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά το κλειδί είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι προαιρετικά — οι μαθητές εγγράφονται για να παρακολουθήσουν μόνο εάν ενδιαφέρονται ή χρειάζονται να μάθουν περισσότερα για το θέμα. Και ναι, θα μπορούσαν απλώς να ονομαστούν μίνι μαθήματα — στην πραγματικότητα, άκουσα για την ίδια ιδέα πριν από χρόνια από τους καθηγητές γυμνασίου στο Apollo School — αλλά κάτι ιδιαίτερο προστίθεται όταν τους καλείτε σεμινάρια.

Έτσι τους αποκαλεί η Melanie Meehan. Ο Meehan είναι ένας συντονιστής στοιχειώδους γραφής και κοινωνικών σπουδών με έδρα το Κονέκτικατ, ο οποίος έχει γράψει τρία βιβλία σχετικά με τη διδασκαλία της γραφής και συνεισφέρει στο συνεργατικό ιστολόγιο Δύο Δάσκαλοι Γραφής. Εμφανίστηκε στο επεισόδιο 192 του podcast, όπου μιλήσαμε για την οπισθοδρόμηση, μια άλλη στρατηγική διαφοροποίησης. Ενώ εργαζόταν σε αυτό το κομμάτι, ανέφερε επίσης τη στρατηγική του σεμιναρίου και μου άρεσε τόσο πολύ που σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να του δώσουμε τον δικό του ξεχωριστό χώρο.

Melanie Meehan

Στο παραπάνω επεισόδιο podcast, η Meehan μίλησε μαζί μου για τα logistics του τρόπου με τον οποίο οργανώνει σεμινάρια στην τάξη της και πόσο αποτελεσματικό εργαλείο είναι αυτά, όχι μόνο για τη διαφοροποίηση, αλλά και για την οικοδόμηση πρακτορείων φοιτητών. Και όπως και με την αλυσιδωτή προς τα πίσω, τα σεμινάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο και σε οποιοδήποτε επίπεδο τάξης.

Πώς μοιάζουν τα σεμινάρια σε μια τάξη Κ-12;

«Βασικά, τα σεμινάρια είναι διδασκαλία μικρών ομάδων», λέει ο Meehan, «και αυτό είναι, όσο με αφορά, το γλυκό σημείο της διαφοροποίησης». Το αναγνωρίζει σεμινάριο είναι μια εσκεμμένα «φανταχτερή» λέξη, αλλά «είναι μια λέξη που λατρεύουν τα παιδιά».

Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια 7 έως 10 λεπτά, με κάθε σεμινάριο να καλύπτει ένα μικρό, εστιασμένο θέμα. Προσφέρονται σε περιόδους που οι μαθητές εργάζονται ανεξάρτητα σε άλλες εργασίες. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιόδου τάξης, η Meehan προσφέρει συνήθως ένα ή δύο σεμινάρια.

Όταν εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια των σεμιναρίων στους μαθητές, μιλά για τις δικές της κόρες που παρακολουθούσαν σεμινάρια στο κολέγιο: «Ήταν τα ειδικά μαθήματα όπου έπρεπε να δουλέψουν πραγματικά σε αυτό που τους ενδιέφερε. Οπότε θα τα αναφέρω ως σεμινάρια από την άποψη του τι πραγματικά ενδιαφέρεσαι να μάθεις; Και προκαλεί απλώς κάποιο ενθουσιασμό και κάποια χαρά σε όλη τη διαδικασία.”

Παξιμάδια και μπουλόνια: Ποια είναι τα logistics;

Επιλογή των θεμάτων

Τα σεμινάρια μπορούν να προσφέρονται σε οποιοδήποτε θέμα. Επειδή διδάσκει γραφή, τα σεμινάρια της Meehan είναι όλα προσανατολισμένα προς αυτό. «Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους μαθησιακούς στόχους που ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα που ακολουθεί η μονάδα», εξηγεί. «Έτσι, αυτό θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη ενοτήτων για το γράψιμό μου, μπορεί να είναι σίγουρο ότι έχω αρκετές πληροφορίες σε μια δεδομένη ενότητα. Μπορεί να βεβαιωθείτε ότι ο λόγος μου είναι ξεκάθαρος. Ανάλογα με το είδος στο οποίο εργάζονται, αυτά τα σεμινάρια μπορεί να αφορούν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αλλά μπορεί επίσης να γράφουν συμπεριφορικά. Μπορεί να είναι, Δυσκολεύομαι να πάω στη δουλειά. Δυσκολεύομαι να παραμείνω στη δουλειά. Οπότε μερικές φορές θα τα βάλω κι αυτά».

Τα θέματα μπορούν να προέλθουν από τις παρατηρήσεις του Meehan των μαθητών στην εργασία, παρατηρώντας περιοχές αγώνα. Μπορούν επίσης να προέρχονται από έρευνες φοιτητών. Η Meehan έχει μια φόρμα Google (κάντε κλικ εδώ για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο) που ζητά από τους μαθητές να αξιολογήσουν τον εαυτό τους με αυτές τις ερωτήσεις:

«Μόλις έχω αυτές τις πληροφορίες», λέει ο Meehan, «μπορώ να οργανώσω σεμινάρια με βάση αυτό. Αν έχω τέσσερα παιδιά που έχουν ελέγξει ότι χρειάζονται λίγη δουλειά για να συμπεριλάβουν μικρές ιστορίες στα επιχειρήματά τους, έχω ένα σεμινάριο».

Εγγραφές

Η Meehan βάζει τους μαθητές να εγγραφούν σε ένα φύλλο χαρτιού με γραμμωμένες αυτοκόλλητες σημειώσεις που υποδεικνύουν τα σεμινάρια που προσφέρονται εκείνη την ημέρα. «Έτσι μπορώ απλώς να βγάλω αυτό το κολλητό σημείωμα απευθείας από το γράφημα και να είμαι σαν, ω, εντάξει. Εσείς οι τέσσερις έπρεπε να δουλέψετε για τρόπους για να βοηθήσετε τις εισαγωγές σας. Μεγάλος. Συνεχίζεται το σεμινάριο σχετικά με τις αγκυλωτές εισαγωγές. Έχω την Τζεν, τη Μέλανι, τον Γκαρθ και την Τζούλια, ανεβείτε εσείς οι τέσσερις. Το δίνω αυτή τη στιγμή.“

Ιδανικά, τα σεμινάρια θα δίνονται μόνο σε ομάδες τεσσάρων έως πέντε φοιτητών. Εάν περισσότερα από πέντε εγγραφούν σε ένα σεμινάριο, η Meehan θα προσφέρει δύο ξεχωριστές συνεδρίες. Εάν ένας μεγάλος αριθμός μαθητών δείξει ενδιαφέρον για ένα θέμα, αυτό γίνεται μάθημα ολόκληρης της τάξης.

Πώς ταιριάζουν αυτά τα μαθήματα στην ώρα του μαθήματος; Ο Meehan περιγράφει μια τυπική περίοδο τάξης 45-60 λεπτών: «Οραματίζομαι ένα μικρό μάθημα 7 έως 10, αυτό που θα λέγαμε μίνι μάθημα. Γρήγορα λοιπόν, ορίστε τα μαθήματά σας για την ημέρα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να το κάνετε σήμερα γιατί μπορεί να βρίσκεστε σε διαφορετικό μέρος στη διαδικασία γραφής σας, αλλά πιθανότατα κάποια στιγμή σε αυτήν την ενότητα, θα χρειαστείτε αυτό το σημείο διδασκαλίας. Και, ξέρεις, φεύγεις και δουλεύεις πάνω σε ανεξάρτητα κομμάτια σου. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτού του ανεξάρτητου χρόνου, και στο μυαλό μου, υπάρχουν δύο 20λεπτα συμπαγή μπλοκ ανεξάρτητου χρόνου γραφής. Έτσι, έχετε το πλήρες ομαδικό μάθημα διάρκειας 7 έως 10 λεπτών που ακούνε όλοι, έχετε 20 λεπτά ανεξάρτητου χρόνου γραφής, κατά τη διάρκεια του οποίου έχετε την ευκαιρία να διδάξετε στα παιδιά ως μικρές ομάδες ή να τα διδάξετε μεμονωμένα. Μου αρέσει να προκαλώ τους δασκάλους με τους οποίους συνεργάζομαι να σκεφτούν να έχουν σε αυτά τα 20 λεπτά μια μικρή ομάδα και ένα συνέδριο, τουλάχιστον.

«Επομένως, αν μπορείτε να τα χωρέσετε σε αυτά τα 20 λεπτά, τότε κάνετε καλή δουλειά που είστε αποτελεσματικοί, γιατί μετά από αυτά τα 20 λεπτά, θα κάνετε μια γρήγορη διακοπή. Μπορεί να επισημάνετε κάτι που είδατε. Μπορεί να έχετε ένα επιπλέον διδακτικό σημείο, μπορεί να ζητήσετε από κάποιον να μοιραστεί αυτό για το οποίο είναι περήφανος. Αυτή είναι η διακοπή των δύο, τριών λεπτών, που μερικές φορές χρειάζονται τα παιδιά, σωστά; Μπράβο όλοι. Πίσω στη δουλειά. Έχετε άλλα 20 λεπτά, και δάσκαλε, έχετε άλλη μια ευκαιρία για ένα ακόμη σεμινάριο και μια άλλη συνάντηση με τα παιδιά».

Τα σεμινάρια επιλέγονται πάντα από τον εαυτό τους;

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Meehan είναι να δημιουργήσει φοιτητικό γραφείο, με τους μαθητές να κατανοούν τις δικές τους ανάγκες και να λαμβάνουν μέτρα για να τις καλύψουν. Τα σεμινάρια είναι ένα σημαντικό μέρος για να συμβεί αυτό. «Τελικά ο στόχος της μάθησης είναι η μεταφορά», λέει. «Είναι να κατέχεις τη μάθησή σου και να είσαι μαθητής στον κόσμο χωρίς δάσκαλο στο πλευρό σου. Λατρεύω λοιπόν να έχω τα παιδιά να εγγράφονται στα δικά τους σεμινάρια».

Με αυτό, ο Meehan αναθέτει επίσης περιστασιακά σεμινάρια σε μαθητές. Εάν διεξάγεται ένα σεμινάριο και γνωρίζει ότι ένας μαθητής πρέπει να εργαστεί σε αυτήν τη συγκεκριμένη δεξιότητα, είτε θα τον ενθαρρύνει απαλά να παρακολουθήσει είτε απλώς θα του πει ότι χρειάζεται πραγματικά αυτό το σεμινάριο. Και αν, κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου συγγραφέα, προσέξει τέσσερις ή πέντε μαθητές που φαίνεται να είναι κολλημένοι ή εκτός εργασίας; «Έχετε ένα σεμινάριο. Λοιπόν, φίλε, έχω ένα σεμινάριο για σένα. Αυτό θα έχει εντολή».

Μερικές φορές οι επιλογές των μαθητών δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με αυτό που ο Meehan πιστεύει ότι χρειάζονται, όπως όταν ένας μαθητής επιλέγει ένα σεμινάριο σχετικά με μια δεξιότητα που έχει ήδη κατακτήσει. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως δεν θα παρεμβαίνει. «Μπορώ να τους οδηγήσω γρήγορα στην επιλογή που έχουν κάνει και να τιμήσω αυτήν την επιλογή», ​​λέει. «Και τότε είναι πολύ πιο ευέλικτοι απέναντι στη σύστασή μου για την επόμενη».

Leveling Up: Σεμινάρια μαθητών

Μόλις οι μαθητές συνηθίσουν να παρακολουθούν σεμινάρια που διοργανώνονται από τον δάσκαλο, μπορείτε να αρχίσετε να βάζετε τους μαθητές να δίνουν οι ίδιοι τα σεμινάρια. Όταν η Meehan παρατηρήσει ότι ένας μαθητής καταλαβαίνει πραγματικά ένα θέμα, θα τους δώσει οδηγίες να την ακούσουν να δίνει ένα σεμινάριο σαν να πρέπει να το διδάξουν μόνοι τους.

«Θα είμαι σαν, εσύ θα είσαι αυτός που θα ακούει και μετά θα το γυρίζει γιατί έχουμε τόσα άλλα παιδιά που το χρειάζονται», λέει. «Λοιπόν, θα γίνεις ο διδακτικός μου συνεργάτης, και στο τέλος αυτού, θα πας και θα το διδάξεις σε μια άλλη ομάδα, και θα το διδάξω στην άλλη ομάδα».

Ακολουθώντας αυτήν την προσέγγιση, η Meehan όχι μόνο γίνεται πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των απαιτήσεων για το χρόνο της, αλλά επίσης οικοδομεί περισσότερη εμπιστοσύνη και πρακτικότητα στους μαθητές της.

«Νομίζω ότι ξεπερνάμε τη δύναμη των ικανοτήτων μερικών από τα παιδιά στο δωμάτιο», λέει η Meehan. «Τα παιδιά μερικές φορές είναι πραγματικά αποτελεσματικοί δάσκαλοι μεταξύ τους». Έτσι, αν παρατηρήσει ότι ένας μαθητής αρχίζει να κατακτά μια δεξιότητα, μπορεί να πει κάτι σαν, «Χρησιμοποιήσατε έξοχα λέξεις μετάβασης στο έργο σας. Θα μπορούσατε να οργανώσετε ένα σεμινάριο για αυτό στους φίλους σας;»

Το να διδάσκουν ο ένας τον άλλον οι μαθητές τους ωθεί επίσης σε ένα νέο επίπεδο δεξιοτεχνίας. «Ένα παιδί μπορεί να έχει μια ειδικότητα ή μια δύναμη που θέλει να αναπτύξει και αυτό το αναγκάζει επίσης να προετοιμαστεί για αυτό και να βεβαιωθεί ότι είναι πολύ καλό».

Σεμινάρια σε οποιαδήποτε τάξη

Παρόλο που αυτή η ιδέα παρουσιάζεται εδώ σε ένα μάθημα γραφής, το οποίο βασίζεται σε μοντέλο εργαστηρίου, θα μπορούσαν να προσφερθούν σεμινάρια σε οποιοδήποτε θέμα. Ακόμα κι αν διδάσκετε ένα μάθημα με μεγάλο περιεχόμενο, αρκεί να δημιουργήσετε σε κάποιο χρόνο ώστε οι μαθητές να εργάζονται ανεξάρτητα, θα έχετε την ευκαιρία να προσφέρετε σεμινάρια σχετικά με το μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων που απαιτούνται για επιτυχία στο αντικείμενό σας.


ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα από τη Meehan στον ιστότοπό της, melaniemeehan.com. Η προσέγγιση του σεμιναρίου εμφανίζεται μαζί με πολλές άλλες φανταστικές στρατηγικές στο βιβλίο της για το 2022, Απαντήσεις στις μεγαλύτερες ερωτήσεις σας σχετικά με τη διδασκαλία της γραφής στο δημοτικό (Αμαζόνα | Bookshop.org).


Επιστρέψτε για περισσότερα.
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας και λάβετε εβδομαδιαίες συμβουλές, εργαλεία και έμπνευση που θα κάνουν τη διδασκαλία σας πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική. Θα έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μας με δωρεάν λήψεις μόνο για μέλη, συμπεριλαμβανομένων 20 τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο βαθμολόγησης σας στο μισό, το ηλεκτρονικό φυλλάδιο που έχει βοηθήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να εξοικονομήσουν χρόνο στη βαθμολόγηση. Πάνω από 50.000 δάσκαλοι έχουν ήδη συμμετάσχει – ελάτε.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar