Ενώ εξέταζα μια ποικιλία από διαφανή πανό ως πιθανούς τίτλους για αυτήν την πραγματεία, για να χρησιμεύσει ως ο πρεσβευτής της φωτεινής πορείας της, σκέφτηκα τα «Επίπεδα αλήθειας», «Επίπεδα ζωής», «Επίπεδα αγάπης» και απλά παλιά «Επίπεδα .» Αν και λίγο μη συγκεκριμένος ως τίτλος και νεφελώδης ως όρος αναζήτησης. Το χαλαρό χαλινό του επιτρέπει καλύτερα το εύρος και το βάθος της εξερεύνησης που επιδιώκω από τα απεριόριστα παραβολικά αξιώματά μου. Σκοπός του είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα επίπεδα των πραγμάτων επηρεάζουν το νόημα, την αντιληπτή εγκυρότητα και την εφαρμογή τους. Αν και τα περισσότερα από τα παραδείγματά μου προέρχονται από το επιστημονικό και το πρακτικό – για λόγους σαφήνειας και σχετικότητας – οι ενσωματωμένες προοπτικές είναι όντως πιο εφαρμόσιμες στη συνείδηση και την πνευματικότητα. Αλλά ακόμα και όταν διαβάζουμε αυτήν την παράγραφο, υπάρχουν αμέτρητες πιθανές αντιλήψεις και ερμηνείες που προέρχονται από διαφορετικά επίπεδα γλωσσικών δεξιοτήτων, ευφυΐας, εμπειρίας, συνειδητής επίγνωσης κ.λπ. Επομένως, τα „επίπεδα“ επηρεάζουν ήδη την κατανόησή μας για το τι πιστεύουμε ότι αφορά αυτή η ανάρτηση.
Για παράδειγμα, όταν εξετάζουμε την αλήθεια για κάτι, αυτή η αλήθεια θα μπορούσε να υπάρχει σε διάφορα επίπεδα βάθους κατά μήκος μιας πολλαπλότητας διαστάσεων. Η κατανόησή μας για μια έννοια ή το αντικείμενό της θα μπορούσε να βασίζεται στην εκπαίδευση, την εμπειρία, τη συνειδητή επίγνωση ή την υποκειμενική αντίληψη. Αν πιστεύουμε ότι η αλήθεια για κάτι περιορίζεται σε αυτό που γνωρίζουμε για αυτό – και αν αυτό που γνωρίζουμε είναι σχετικά επιφανειακό – τότε μπορεί να πιστέψουμε ότι κάποιος άλλος κάνει λάθος όταν μας λέει το ίδιο ότι κάτι είναι κάτι διαφορετικό, με βάση τη βαθύτερη κατανόησή του από αυτό. Θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία και να δούμε αμέτρητα παραδείγματα για το πώς συνέβη αυτό με βάση το τι γνώριζαν κάποτε οι άνθρωποι και στη συνέχεια τι γνώρισαν με τον καιρό. Και κάποιοι είναι πιο ανοιχτοί στην αποδοχή μιας διευρυνόμενης και βαθύτερης κατανόησης των πραγμάτων, ενώ άλλοι είναι πιο εγκλωβισμένοι στο να κρατήσουν αυτό που ήδη νομίζουν ότι ξέρουν. Τέτοια αντίσταση εμφανίζεται μερικές φορές με άτομα και μερικές φορές μέσα σε οργανωμένες ομάδες που θέλουν να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία πάνω σε άλλους (π.χ. AMA/φαρμακευτική βιομηχανία, εκκλησίες/θρησκευτικές οργανώσεις, κυβερνήσεις/πολιτικά συστήματα και πολιτισμοί/εθνοτικές ομάδες). Όταν εμφανίζονται μέσα σε τέτοιες οργανωμένες ομάδες, στις οποίες εμπλέκονται εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια άνθρωποι, οι παγιωμένες πεποιθήσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο ανυποχώρητες στην αλλαγή — ανυποχώρητες στην αποδοχή νέων πληροφοριών που καθιστούν τις βάσεις ισχύος ή τις κουβέρτες ασφαλείας τους ανακριβείς και αβάσιμους.
Εγκατα
Φανταστείτε ότι είχατε έναν φακό και τον έλαμπαν στον ωκεανό τη νύχτα, σε ένα μέρος όπου τα νερά της έπεσαν σε βάθος ενός μιλίου, αλλά δεν είχατε ιδέα πόσο βαθιά ήταν τα νερά. Ας υποθέσουμε ότι ο φακός σας φώτιζε μια καθοδική δίοδο σε βάθος δέκα ποδιών. Τι θα γινόταν αν πίστευες ότι αυτός ήταν ο πάτος και ότι τίποτα άλλο δεν υπήρχε κάτω από αυτό το σημείο; Και τι θα γινόταν αν, κάποια άλλη στιγμή που δεν ήσασταν εκεί, κάποιος άλλος έριξε έναν μικρό προβολέα στην ίδια τοποθεσία, που άναψε το νερό σε βάθος 100 ποδιών. Μετά ήρθε κάποιος άλλος μαζί με έναν μεγάλο προβολέα που έπεσε 1000. Και τελικά κάποιος άναψε ένα ειδικό υποθαλάσσιο φως LED που διαπέρασε ολόκληρο το μίλι. Είτε βλέπετε τα 10, 100, 1000 ή 5280 πόδια. αυτό που φαίνεται, αν και υπόκειται σε αντίληψη και ερμηνεία, είναι πραγματικό. Εάν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από τα 10 πόδια που μπορείτε να δείτε, τότε μπορείτε να απορρίψετε αυτό που έχουν δει οι άλλοι σε βαθύτερα επίπεδα – αποκαλώντας το ψευδαίσθηση, φαντασία ή παράνοια. Έτσι «βλέπουμε» τα πράγματα μέχρι να φτάσουμε στη φώτιση. Η φώτιση είναι η επίγνωσή μας για την καθολική συνείδηση (τον ωκεανό) μέχρι το βαθύτερο από τα βάθη της. Σε κάθε επίπεδο στην πορεία βλέπουμε περισσότερα από όσα είδαμε πριν, και όσοι έχουν επίγνωση στα πιο επιφανειακά επίπεδα δεν μπορούν να δουν αυτό που μπορούμε να δούμε – και συχνά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει.
Διαστάσεις
Τώρα φανταστείτε ότι υπάρχουν κυματομορφές που υπάρχουν σε έναν άπειρο αριθμό διαστάσεων – επίπεδα διαστάσεων – που περιέχουν συλλογικά όλες τις δυνατότητες ταυτόχρονα – τα πάντα παντού, κάθε φορά παράλληλα. Είναι η πολυδιάσταση που δημιουργεί την ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των πραγμάτων. Κάθε διάσταση ξεδιπλώνεται σε μια πιο επεκτατική, που περιέχει ουσιαστικά διαφορετικά στοιχεία ύπαρξης. Ως άνθρωποι, συνήθως βιώνουμε μόνο το τυχαίο αποτέλεσμα της μείωσης της κυματικής συνάρτησης – όταν οι διαστάσεις και τα βάθη της καταρρέουν σε μία από τις άπειρες δυνατότητές της και μεταβαίνουμε από τη μορφή κύματος (τύπος) στην τυχαία επιλογή της (αποτέλεσμα τύπου). Με την πρακτική, μπορούμε να γίνουμε ο μαθηματικός, παρά το αποτέλεσμα ενός τύπου. Στην πραγματικότητα, θα θυμόμαστε ότι ήμασταν πάντα οι δημιουργοί της δικής μας εμπειρίας ζωής, αλλά αφυπνισμένοι μόνο στο επίπεδο όπου αντιλαμβανόμαστε το τελικό αποτέλεσμα της εμπειρίας.
Επίπεδα και βαθύτερο νόημα
Έτσι ανάλογα με το επίπεδο βάθους και διάστασης στο οποίο αντιλαμβανόμαστε κάτι, το ίδιο κάτι μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετικό. Για παράδειγμα, όταν εξετάζουμε το υποθαλάσσιο παράδειγμά μας, τι γίνεται αν, στην ίδια τοποθεσία, το νερό είναι καθαρό μεταξύ της επιφάνειας και των 10 ποδιών, υπάρχει ένα δίχτυ ψαρέματος βαθέων υδάτων μεταξύ 10 και 100 ποδιών, υπάρχουν δύο μεγάλα λευκά που ζευγαρώνουν μεταξύ 100 και 1000 πόδια, και υπάρχει ένα αρπακτικό γιγάντιο καλαμάρι μεταξύ 1000 και 5280 ποδιών. Χρησιμοποιώντας ξανά τη φύση, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε την ίδια λογική στον ουρανό, τη στερεή γη, τη γνώση της φυσιολογίας ενός ζώου ή την κατανόησή μας για το φεγγάρι και τον κύκλο του. Όταν εφαρμόζουμε αυτό το μοντέλο στο μυαλό, στα συναισθήματά μας ή κυρίως στο επίπεδο πνευματικής μας επίγνωσης. θα μπορούσε να εξηγήσει πώς τόσοι πολλοί γενικά ειλικρινείς άνθρωποι βρίσκονται σε αντίθεση. Όταν βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από κάποιον άλλο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος από τους δυο μας κάνει λάθος. Ο ένας από εμάς μπορεί απλώς να βλέπει κάτι από ένα βαθύτερο επίπεδο ή διαφορετική διάσταση — στο οποίο ο άλλος δεν έχει πρόσβαση εκείνη τη στιγμή. Εάν κάποιος είναι πιο μορφωμένος, έμπειρος ή πνευματικά ενήμερος. ή διαθέτει τεχνολογία που τους επιτρέπει πρόσβαση σε βαθύτερες πληροφορίες. τότε θα ήταν σοφό για εμάς να κάνουμε ένα άλμα πίστης και να αποκτήσουμε τις γνώσεις τους – αντί να χρειαζόμαστε χρόνια ή ζωές για να το ανακαλύψουμε μόνοι μας – ή να καταλήξουμε σε ένα δίχτυ που το φάει ένας καρχαρίας που τον κατατρώει ένα γιγάντιο καλαμάρι .
Δικαιώματα φωτογραφίας: Jacopo