Αυθεντικές Ομαδικές Συζητήσεις με τη Στρατηγική Real Talk

0
Αυθεντικές Ομαδικές Συζητήσεις με τη Στρατηγική Real Talk

Ακούστε τη συνέντευξη της Jessica Cannata:

Με τη χορηγία του ΕΒΕΡΦΗ και Στοιχηματίζω το κεφάλαιον


Αυτή η σελίδα περιέχει συνδέσμους Amazon Affiliate και Bookshop.org. Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά μέσω αυτών των συνδέσμων, το Cult of Pedagogy λαμβάνει ένα μικρό ποσοστό της πώλησης χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Amazon και του Bookshop.org;


Στα 15 χρόνια που ήμουν δάσκαλος του ΕΛΑ, ξέρετε το νούμερο ένα πράγμα που τελικά μετέτρεψε τις μικρές μου ομαδικές συζητήσεις από επιφανειακές ομιλίες που έμοιαζαν σαν σπατάλη μιας περιόδου τάξης σε αφοσιωμένη, υψηλού επιπέδου ανάλυση και συνεργασία; Συζητήσεις κατά τις οποίες ήλπιζα όχι και τόσο κρυφά ότι ο διευθυντής μου θα έμπαινε και θα παρατηρούσε τους μαθητές μου να μιλούν για το τρέχον κείμενό τους;

Μια πραγματική δραστηριότητα συζήτησης συζήτησης!

Χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων με μικρές ομαδικές συζητήσεις με οδήγησαν τελικά σε αυτήν την πρωτοποριακή στρατηγική. Στην πραγματικότητα, ειδικά λόγω μιας τάξης, η οποία δυσκολευόταν να παραμείνει συγκεντρωμένη όταν δούλευε σε μικρές ομάδες χωρίς κάποιον ενήλικα να τους καθοδηγεί, χρειαζόταν μια νέα δομημένη δραστηριότητα για να τους βοηθήσει να κάνουν οτιδήποτε πέρα ​​από επιφανειακές κουβέντες.

Στο παρελθόν, είχα δομημένες συζητήσεις στην τάξη με στρατηγικές όπως οι λογοτεχνικοί κύκλοι, όπου σε κάθε μαθητή ανατίθεται ένας ρόλος με μια συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να κάνει, όπως Discussion Director, Literary Luminary, Symbol Sleuth, και ούτω καθεξής. Αλλά είχα διαπιστώσει ότι αυτοί οι μαθητές πραγματικά έσφιγγαν, περιορίζοντάς τους σε ρηχές, επιπόλαιες συζητήσεις. Οι ρόλοι λειτουργούσαν σαν συσκευές επίπλευσης, κρατώντας τους μαθητές στην επιφάνεια χωρίς πιθανότητα να βουτήξουν βαθύτερα.

Κατά τη διάρκεια της ενότητας με φωτισμένο κύκλο εκείνης της χρονιάς, σε κάθε ομάδα που επισκέφτηκα, άκουγα ερωτήσεις και απαντήσεις σε επίπεδο επιφάνειας καθώς οι μαθητές έπαιζαν τους φανταχτερούς ρόλους τους με φωτισμένο κύκλο. Αυτοί οι ρόλοι δεν έκαναν τις συζητήσεις τους πιο ενδιαφέρουσες ή διαφωτιστικές. Στην πραγματικότητα, ήταν οδυνηρό να ακούς τους μαθητές να αναθεωρούν επανειλημμένα τα κύρια σημεία της πλοκής χωρίς να αναλύουν πραγματικά την τέχνη του συγγραφέα ή να κάνουν βαθιές συνδέσεις με το κείμενο. Επιπλέον, δεν ήταν μόνο οι αναμμένες συζητήσεις τους στον κύκλο που υπέφεραν. Από αυτά που μου έλεγαν οι συνάδελφοί μου, η έλλειψη ανάλυσης και βαθύτερης κατανόησης ενός κειμένου μεταφερόταν και στην επιστημονική και ιστορική τους ανάγνωση.

Έπρεπε να αναρωτηθώ αν αυτές οι συζητήσεις βοήθησαν πραγματικά τους μαθητές μου να κατακτήσουν, πόσο μάλλον συναντώ, τα πρότυπα; Και ειλικρινά, η απάντηση ήταν όχι.

Ήξερα ότι αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο πλούσιες και πιο ευχάριστες για όλους. Περισσότερα, καλά, πραγματικός. Τα είδη των συζητήσεων που κάνουν συνεχώς οι έξυπνοι και ενδιαφερόμενοι ενήλικες. Ήταν καιρός να ανεβάσουμε επίπεδο, να πείσουμε τους μαθητές να οικειοποιηθούν τις συζητήσεις τους και να συμμετάσχουν σε πιο φυσική και γόνιμη συζήτηση. Αν και δεν κατονόμασα τη στρατηγική πριν από χρόνια που τη χρησιμοποιούσα, αυτή η μέρα που άνοιξε τα μάτια ήταν όταν σκέφτηκα το Real Talk.

Η συζήτηση πραγματικών συζητήσεων λειτουργεί με σχεδόν οποιοδήποτε μυθιστόρημα, διήγημα ή άρθρο (καθιστώντας τη δραστηριότητα που ξεπλένεται και επαναλαμβάνεται στα μαθήματα επιστήμης, ιστορίας, ακόμη και μαθηματικών) και απαλλάσσει τους μαθητές από τους «ρόλους» συζήτησης ενώ εξακολουθεί να καθοδηγεί μέσα από μια διαδικασία. Η πραγματική συζήτηση ξεκινά με σημεία ομιλίας από την ανάγνωση που γράφουν οι ίδιοι οι μαθητές, στη συνέχεια οι μαθητές σχεδιάζουν και συμμετέχουν σε μια φυσική συνομιλία, χρησιμοποιώντας τα στελέχη ομιλίας ως υποστήριξη.

Το κλειδί για την επιτυχία αυτών των συζητήσεων από την αρχή είναι να ξεκινήσετε με μια πρακτική συζήτηση σε μικρή ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό κείμενο που διαβάζουν οι μαθητές. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μια προπόνηση.

Χρόνος εξάσκησης

Ο σκοπός αυτής της πρώτης μικρής ομαδικής συνάντησης είναι να εξασκηθούν στη συζήτηση, ώστε οι μαθητές να μάθουν πώς να μοιράζονται ιδέες, να βασίζονται ο ένας στη σκέψη του άλλου, να εξετάζουν πολλαπλές απόψεις και να κατανοούν καλύτερα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις μικρών ομάδων ΔΕΝ χρειάζεται να καταλήγουν σε πλήρη συμφωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, αλλά όλοι θα πρέπει να απομακρυνθούν έχοντας μια ισχυρότερη και ευρύτερη άποψη των θεμάτων που συζητήθηκαν. Αυτή η πρακτική άσκηση βοηθά τους μαθητές να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

Ξεκινήστε παρέχοντας στους μαθητές τα ακόλουθα πέντε σημεία συζήτησης ή δημιουργήστε παρόμοια δικά σας. (Σημειώστε ότι σε μεταγενέστερες συζητήσεις Real Talk, οι μαθητές θα δημιουργήσουν τα δικά τους σημεία ομιλίας. Στην πράξη, θα τα παρέχετε.):

  • Ποιο είναι ένα πράγμα που είναι πραγματικά δημοφιλές αυτή τη στιγμή, αλλά οι μελλοντικές γενιές θα το θεωρούν ανόητο;
  • Ποια είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος;
  • «Το ένστικτο δεν ταιριάζει με τη λογική». (Απόσπασμα από το κείμενο που διαβάζουν οι μαθητές)
  • «Η σοκολάτα είναι η αχίλλειος πτέρνα μου». (Συζητήστε γιατί ένας συγγραφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον υπαινιγμό και τις Αχίλλειες Πτέρνες των ίδιων των μαθητών.)
  • Εάν βρούμε ποτέ στοιχεία για ευφυή όντα πέρα ​​από τη Γη, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους;

Καθοδηγήστε τους μαθητές να συζητήσουν αυτά τα σημεία συζήτησης μοιράζοντας τις απόψεις τους και υποστηρίζοντάς τες όχι μόνο με συλλογισμούς (γιατί το πιστεύουν αυτό), αλλά και παραδείγματα για να διευκρινίσουν και να ενισχύσουν τη συλλογιστική τους.

Ενθαρρύνετέ τους να ακούν προσεκτικά καθώς οι άλλοι μοιράζονται την άποψή τους και στη συνέχεια είτε συμφωνούν και προσθέτουν σε αυτήν („Συμφωνώ! Ένα άλλο παράδειγμα που υποστηρίζει αυτή την άποψη είναι το . . .”), αμφισβήτησέ το ευγενικά (“Καταλαβαίνω τι εννοείς για το X, αλλά έχεις σκεφτεί . . .»), ή να αλλάξουν τη γνώμη τους («Αρχικά, νόμιζα ότι ο Χ. Ωστόσο, η Ζωή άλλαξε τη σκέψη μου επειδή . . .»).

Μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο να παρέχετε στελέχη ομιλίας (όπως τα παρακάτω) και να συμβουλεύετε τους μαθητές να τα χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν τη ροή των συζητήσεων. Μπορείτε επίσης να αναθεωρήσετε και να ενθαρρύνετε δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, όπως η επαφή με τα μάτια και η υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων.

Ώρα για λίγη πραγματική συζήτηση!

Αφού αναλογιστούν πώς απαντούν οι μαθητές σε αυτές τις ερωτήσεις και τα σχόλια των μελών της ομάδας τους παρέχοντας συλλογισμούς και παραδείγματα, οι μαθητές θα είναι έτοιμοι για μια Πραγματική Συζήτηση.

Αφού ολοκληρώσετε ένα κεφάλαιο του μυθιστορήματος που διαβάζετε, ένα τμήμα του βιβλίου επιστήμης ή της ιστορίας σας, ή ακόμα και μια σύντομη ιστορία ή άρθρο, δώστε εντολή σε κάθε μαθητή να γράψει έξι σημεία συζήτησης για το κείμενο που θέλει να συζητήσει με την ομάδα του. Αυτά μπορεί να είναι με τη μορφή ερωτήσεων, ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το κείμενο, παρατηρήσεις, συνδέσεις, λεξιλόγιο ή στυλιστικές επιλογές που έκανε ο συγγραφέας. Μπορούν να γράψουν και τα έξι στο ίδιο φύλλο χαρτιού.

Γιατί «σημεία συζήτησης» αντί για ερωτήσεις συζήτησης; Διαπίστωσα κάνοντας αυτή τη δραστηριότητα ότι οι μαθητές ανώτερου επιπέδου συχνά κατέγραφαν αποσπάσματα από την ανάγνωση, λέξεις ή φράσεις για τις οποίες ήθελαν να μιλήσουν, κάτι που παρατήρησαν κατά την ανάγνωση κ.λπ., αντί για ερωτήσεις. Συνειδητοποίησα ότι αυτά τα σημεία ομιλίας συχνά οδηγούσαν σε πιο οργανική συζήτηση παρά σε αυστηρή προσκόλληση σε ερωτήσεις, γι‘ αυτό δημιούργησα τις παρακάτω επιλογές σημείων ομιλίας για να δώσω σε όλες τις τάξεις μου την ευκαιρία να διακλαδιστούν έτσι.

Στη συνέχεια, ζητήστε από κάθε μαθητή να επιλέξει τα τέσσερα πιο δυνατά σημεία ομιλίας του και να τα σημειώσει σε αυτοκόλλητες σημειώσεις. Ως ομάδα, οι μαθητές θα πρέπει να κοιτάξουν γρήγορα μέσα από τις αυτοκόλλητες σημειώσεις και να ομαδοποιήσουν παρόμοιες μαζί και μετά να αποφασίσουν για μια λογική σειρά για να συζητήσουν τις σημειώσεις. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα μπορούσαν να ομαδοποιήσουν όλες τις σημειώσεις που σχετίζονται με το λεξιλόγιο μαζί ή όλες τις σημειώσεις σύνδεσης μαζί. Μπορεί να θέλουν οι σημειώσεις τους να ακολουθούν κατά προσέγγιση τη σειρά του κειμένου (για παράδειγμα, να τοποθετήσουν ένα απόσπασμα της τελευταίας γραμμής ενός άρθρου στο τέλος). Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να γίνει αυτό, αλλά η διαδικασία βοηθά την ομάδα να είναι προσεκτική σχετικά με την εστίαση, την οργάνωση και την κατεύθυνση της συζήτησης.

Στη συνέχεια, οι μαθητές θα μιλήσουν αργά μέσα από κάθε σημείο ομιλίας/κολλώδη σημείωση. Είναι σημαντικό να το υπενθυμίζουμε στους μαθητές συζητήστε και μη βιάζεστε; τονίστε ότι είναι πολύ καλό να μην ξεπεράσετε όλα τα σημεία συζήτησης, εφόσον η συζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ανάγνωσή τους. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που μπορεί να είχαν συνηθίσει με τους ρόλους με φωτισμένο κύκλο ή άλλες μικρές ομαδικές συζητήσεις, όπου μπορεί να αισθάνονται πανικό για να χωρέσουν τις σημειώσεις όλων στη συζήτηση. Με αυτή τη στρατηγική «συζήτηση, μη βιάζεσαι», η συζήτηση είναι πολύ πιο φυσική και χαλαρή. Υπήρξαν μάλιστα φορές που είχα βάλει ομάδες να χρησιμοποιήσουν όλο το χρόνο συζήτησης μόνο σε ένα ή δύο σημεία συζήτησης! Αυτό συμβαίνει επειδή η ομάδα στράφηκε προς διαφορετικές κατευθύνσεις συνομιλίας, καθεμία από τις οποίες εξακολουθεί να σχετίζεται με το κείμενο ή με ιδέες που σχετίζονται με το κείμενο. Δεν λειτουργεί έτσι μια υπέροχη συζήτηση μεταξύ ενηλίκων, με τους ανθρώπους να χτίζουν ο ένας τις ιδέες του άλλου καθώς η συζήτηση κυλά φυσικά;

Η μαγεία αυτής της Δραστηριότητας Συζήτησης Πραγματικής Ομιλίας είναι ότι κάθε μαθητής συνεισφέρει μια ποικιλία σημείων συζήτησης στη συζήτηση. Έχουν φύγει οι ρόλοι του Διευθυντή Συζήτησης και του Λογοτεχνικού Φωτιστή, όπου οι μαθητές συνεισφέρουν μεμονωμένους τομείς πληροφοριών και μπορούν στη συνέχεια να συντονιστούν για την υπόλοιπη συζήτηση. Κάθε άτομο είναι αναμενόμενο, και ειλικρινά, συνήθως θέλει να ακούει και να συνεισφέρει τη σκέψη του σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας.

Αλλά τι γίνεται αν μια ομάδα εξακολουθεί να ξεπερνά όλα τα σημεία συζήτησης πολύ πριν από τις άλλες ομάδες; Εάν μια ομάδα είναι εμφανώς γρήγορη στη συζήτησή της, συνήθως υπάρχει κάποια βιασύνη. Προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε όταν συμβαίνει αυτό — να θυμάστε ότι αυτοί οι μαθητές μπορεί να έχουν συνηθίσει να περνούν με ταχύτητα τους ρόλους τους με φωτισμένο κύκλο, έτσι ώστε όλοι να ολοκληρώσουν τον ρόλο τους πριν τελειώσει ο χρόνος. Υπενθυμίστε στην ομάδα ότι δεν υπάρχει τιμωρία για το να μην τελειώσουν τα σημεία συζήτησης. Στη συνέχεια, θυμηθείτε πώς κάθε μαθητής έγραψε έξι σημεία συζήτησης και διάλεξε τέσσερα για τη συζήτηση; Ζητήστε από κάθε μέλος της ομάδας να βγάλει τα δύο αδιαπραγμάτευτα σημεία συζήτησης και να τα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει τη συζήτηση.

Πώς να αξιολογήσετε μια πραγματική συζήτηση

Εάν ανησυχείτε ότι οι μαθητές δεν θα καταλάβουν τις προσδοκίες της Δραστηριότητας Συζήτησης Πραγματικής Ομιλίας, εξετάστε το ενδεχόμενο να τους δώσετε μια ρουμπρίκα πριν από τις συζητήσεις τους, η οποία να δείχνει ξεκάθαρα πώς θα αξιολογηθούν και επίσης να επικοινωνεί πώς φαίνεται και ακούγεται μια αποτελεσματική ομαδική συζήτηση αρέσει. Αυτό μπορεί πραγματικά να προετοιμάσει τους μαθητές για επιτυχία.

Εκτός από τη συμπλήρωση αυτής της ρουμπρίκας καθώς παρατηρείτε τις συζητήσεις στην τάξη, μπορείτε επίσης να συλλέξετε τα σημεία συζήτησης που έγραψαν οι μαθητές. Αυτό μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες για την κατανόηση του κειμένου πριν από τη συζήτηση. Τέλος, σκεφτείτε να ζητήσετε από τους μαθητές να γράψουν έναν προβληματισμό στη συνέχεια, στον οποίο συζητούν το αγαπημένο τους σημείο συζήτησης, βαθμολογούν τη συζήτησή τους, μιλούν για τη συμβολή τους στη συζήτηση κ.λπ.

Μια συζήτηση ολόκληρης της τάξης μετά τις ομαδικές συζητήσεις είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μετρήσετε πώς πήγαν οι συνομιλίες. Μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι να βάζω κάθε ομάδα να επιλέξει το σημείο συζήτησης για το οποίο αφιέρωσε περισσότερο χρόνο συζητώντας. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε καθένα από αυτά τα σημεία ομιλίας σε μια συναρπαστική ομιλία στην τάξη.

Καθώς εφαρμόζετε τις Δραστηριότητες Συζήτησης Πραγματικής Ομιλίας στην τάξη σας, θα συνειδητοποιήσετε την αύξηση της ανάλυσης, της συνεργασίας και της δέσμευσης με τους μαθητές σας καθώς αλληλεπιδρούν πιο στενά με το κείμενο και μεταξύ τους. Επιτέλους, μια απάντηση στο να κάνετε αποτελεσματικές ομαδικές συζητήσεις στην τάξη σας!


Μπορείτε να βρείτε περισσότερες υπέροχες ιδέες από την Jessica στον ιστότοπό της, EB Academics. Και ρίξτε μια ματιά στο βιβλίο του 2021 που έγραψε μαζί με τον συνεργάτη της στο EB Academics, Caitlin Mitchell, Ο Ενδυναμωμένος Δάσκαλος του ELA:


Επιστρέψτε για περισσότερα.
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας και λάβετε εβδομαδιαίες συμβουλές, εργαλεία και έμπνευση που θα κάνουν τη διδασκαλία σας πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική. Θα έχετε πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μας με δωρεάν λήψεις μόνο για μέλη, συμπεριλαμβανομένων 20 τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο βαθμολόγησης σας στο μισό, το ηλεκτρονικό φυλλάδιο που έχει βοηθήσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς να εξοικονομήσουν χρόνο στη βαθμολόγηση. Πάνω από 50.000 δάσκαλοι έχουν ήδη συμμετάσχει – ελάτε.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar